Hur vet vi vem som är ägaren

Hur vet vi vem som är ägaren till en borttappad dator, mobil eller nycklarna till kontoret/hemmet? En förutsättning för att kunna återlämna föremålen till sin ägare måste vara att det finns någon form av identifiering på datorn eller mobilen, det kan vara ett företagsnamn på en märketikett. Nycklar är lite svårare, här vill man inte att vem som helst ska få adressen. Nycklarna bör återlämnas av polisen eller ett säkerhetsföretag som tillhandahåller nyckelbrickor med abonnemang.

Nordisk Stöldmärkning tillverkar och säljer stöldskyddsmärkning, nyckelbrickor och inventarieetiketter, till företag, kommuner och hushåll.

Märketiketter som ej går att ta bort

Det finns märketiketter som ej går att ta bort från det märkta föremålet utan att göra åverkan, ofta benämns dessa etiketter som stöldmärkning. Du kan även välja etiketter som är svårare att avlägsna men ej utan åverkan på det märkta föremålet, de benämns som petsäkra etiketter. Här kan behovet skilja sig lite, vill ni stöldskyddsmärka eller inventariemärka datorer, mobiler, teknik och möbler?

Ett annan märkning är brännmärkning

För märkning av verktyg har det visat sig att en brännstämpel med företagsnamn fungerar alldeles utmärkt. Den ger en lagom djup inbränning i plast, trä, gummi och läder. Brännmärkningen går ej att avlägsna utan kraftig åverkan. På sajten brannstampel.se kan du läsa mer och få tips på hur du brännmärker dina föremål. Företag i vissa branscher som bygg, installation och service har oftast stora problem med verktyg som försvinner eller blir stulna, här kan brännstämpeln göra stor skillnad samtidigt som de märkta verktygen får en egen identitet med företagsnamn eller logo. Så ett bra tips blir att visa vem som äger föremålen genom att märka dem, antingen som stöldmärkning med märketiketter eller en brännstämpel med företagets namn.